perjantai 12. huhtikuuta 2013

Neuvola / 30+5

Vapaapäivän aamuni alkoi neuvolakäynnillä. Mun neuvolantäti on aika kiva, suunnilleen omanikäiseni mimmi, todennäköisesti lapseton itse vielä, mutta silti hurjan hyvä työssään ja aika kuluu aina kuin siivillä. Höpötellään usein ihan niitä näitäkin!

Äidillä ja vauvalla on kaikki kohdillaan. Sain myös vihdoin ne sokerirasituksen tulokset numeerisina: paasto 4.9 (5.3), 1h arvo oli 7.6 (10.0) ja 2h 6.3 (8.6) eli ei oltu likimainkaan lähellä liian suuria arvoja, sulkeissa siis ne raja-arvot, jotka ei saa ylittyä. Neuvolalääkärihän oli kk sitten sitä mieltä, että mun pitäis mennä nyt vielä toukokuun alussa ottamaan paastoarvot, mutta tää neuvolantäti myönsi, että häntäkin lääkärin määräys ihmetyttää... Onkohan kellään muulla ollut tällaista tilannetta? Että ei häittää ekassa eikä tokassa raskaudessa, mutta oman ylipainon ja lähiomaisen 2. asteen diabetesdiagnoosin takia joutuu jatkuvasti ravaamaan testeissä? Musta toi lekurin ohjeistus kuulosti hassulta, koska mulla ei tosiaan oo koskaan ollut sokereissa häikkää, eikä edellisessä raskaudessa eikä nytkään ees noi raskausajan arvot oo mitenkään likikään raja-arvoja... hämmentävää siis kertakaikkiaan. Eipä sillä, lähete sinne paaston ottamiseen nyt on olemassa, joten jos joku ilta muistaisin paaston suorittaa ja siitä ei tuu taas niin kamalan huonoa oloa, niin samapa tuo on käydä arvot tsekkaamassa vaikka sitten varmuuden vuoksi.

Muutoinkin raskaus etenee omalla mallillaan. Verenpaineet mulla on ollut omiin normeihini nähden "korkeahkot" tässä raskauden aikana, tänään mittaus 119/77, ja täytyy kyllä sanoa, että on aivan eri olo kuin Joonaa odottaessa! Missään määrin siis liian korkeat lukemathan nuo eivät ikäiselleni/pituiselleni odottajalle ole, mutta itse olen enempi kuin tyytyväinen, että ovat tollasissa lukemissa!
Painossa on nyt ylitetty lähtöpaino ekaa kertaa 500 grammalla, kuukauden takaiseen on painoa tullut kilon verran. Alussa paino siis tipahti, tokalla kolmanneksella se oli alimminnaan -4kg ja nyt ollaan tosiaan noustu takas ja ylittynyt puolella kilolla - vallan passeli tahti omaan lähtöpainooni nähden. Joonaa odottaessa paino tippui myös pari kiloa ja lähtöpainosta laitokselle tais olla ero +4kg, eli kokonaisuudessaan tuli n. 6kg.

Hemoglobiini oli noussut takas omille uomilleen myös, eli 132 lukemat. Mähän ehdin jo yhden intensiivisen rautakuurin syödä, kun hemppa tippui 148 -> 118, mutta nyt en edes hirveä aktiivisesti ole tuota muistanut. Se on niin hirveän hankalaa yrittää syödä tota rautaa, kun pitäis olla sitä ennen ja sen jälkeen 2h syömättä (etenkin maitotuotteita) joten sen järkevän ajan löytäminen ei tunnu olevan helppoa. Illalla onnistuis just ennen nukkumaanmenoa, mutta mulle on tullut niin pahat närästykset, että ei todelakaan tee mieli sitten hörppiä sitä greippimehua, millä tota oon boostaillut.

Vauvaa tietysti kuunneltiin myös, ja nyt ekaa kertaa sykkeet saatiinkin dopplerilla heti kuuluviin. Terkkari oli just kysymässä, että muistanko, mistä ne yleensä on kuulunut ja tadaa, samantien anturi löysi tasaiset jumpsutukset välillä 140-150. Reipas vauva! Vauva ilmeisesti myös kääntynyt pää alaspäin, ja terkkari tunnusteli sitä ja arvioi sen asennon aivan toisenlaiseks, mitä itse olin ajatellutkaan! Eipä sillä, tän vauvan asennoista mä en oo ollu yhtään kartalla, kun monesti en liikkeitäkään tunne, vaikka ne ihan selkeästi mahan päälle näkyykin! Mutta kaikesta päätellen vauvalla on kuitenkin kaikki ihan hyvin, eli saan jatkossakin olla murehtimatta siitä, etten niitä liikkeitä nyt niin hyvin tunne.

Oma fiilis myös mahaballon koosta on aivan oikea; Joonaa odottaessa sf-mitta oli aina maltillisesti keskikäyrällä, mutta tää tyyppi on ollut ekoista mittauksista lähtien yläkäyröjenkin päällä! Siis aivan puhtaan mallikkaasti omalla käyrällään, mutta älyttömissä lukemissa... Tänään mitta oli 33cm, mikä on aika tarkkaan keskikäyrän luku tuolla lasketun ajan tienoilla! Mutta terkkari sanoikin, että ei tässä mitään hätää ole, kun on toka raskaus ja toisaalta käyrä kasvaa omaa tahtiaan, eli ei tästä tarvitse päätellä, että mitään jättiläisvauvaa olisi tuloillaan (toivottavasti).

Vielä ei tarvii alkaa jatkuvasti neuvolassa ravaamaan, seuraavaan aikaan on taas kuukauden päivät ja sitten toukokuun puolvälissä onkin jo seuraava lääkärikäynti äitiyspolilla Jorvissa. Sen jälkeen noita taitaakin sitten olla riesaksi asti noita neuvolakäyntejä ;) Ei vaan, hyvä kun tsekkaavat. Ja mitäpä muuta tekemistä mulla lomalla sitten oiskaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti